onsdag 12 december 2012

Några ord om julen!

Julen närmar sig med stormsteg och visst är det en härlig tid, slänger in en text om julen så att jag får riktigt fin och go julstämning i bloggen! Varning, denna text innehåller ironi och spår av kritik!

Nu hoppar vi fram några dagar och låtsas att det är julafton redan idag. Det har laddats upp med pepparkakor så att vi är extra snälla och snart kommer tomten och Kalle Anka och alla är glada och har det så mysigt så mysigt, det är ju jul!

Visst att vi ska vara snälla på julen men allvarligt talat hur snällt är det att kidnappa en gran, ställa in den och göra konstgjord andning några veckor för att sen slänga ut den i kylan och låta den självdö. Granen är ju dessutom full med små varelser som har gått för att lägga sig och sova bort den hemska årstid som nu stundar och så kommer de in i stugvärmen och tror att våren är här. Då vaknar de till liv och tackar granen för lån av sängplats och ska ge sig ut i skogen för att göra vårfint och då upptäcker de att nån skog är de minsann inte i utan de är instängda i ett fängelse och blir de upptäckta så avrättas de på en gång, utan rättegång. Skandal om jag får säga det själv.

Klockan tre sitter vi bänkade framför Tvn, kaffet är upphällt, de femton sorternas kakor är framdukade och som vi ser fram emot den roliga lilla ankan som ska hoppa fram på skärmen från alla möjliga håll och kanter, oj vad vi kommer att skratta. Men någonstans där sätter vi skrattet i halsen för handen på hjärtat mina vänner är det verkligen väl utnyttjad tid en ledig dag att sitta framför dumburken och äta torra kakor? Dessa kakor som bara bakas en gång per år, jag undrar just varför, jag har mina misstankar det har jag. Och vad är det vi tittar på? Jag tror att alla i Sverige som är över tio år kan rabbla Kalle Ankas jul i sömnen, eller förlåt det är ju de näst sista fem minuterna som en nyhet visas, det är i alla fall bara för den jag sitter och tittar och för att jag får kaffe och för att jag får äta torra kakor och för att alla andra tittar och jag vill inte vara den som sitter tjurig i ett hörn en timme innan höjdpunkten på julafton kommer, Nämligen den mannen jag ska prata om härnäst.

För efter ankan så kommer den skäggige lönnfete lille farbrorn som frågar om det finns några snälla barn, han dyker upp när far i huset är ute och köper tidningen, då passar han på minsann. Det är det ju klart att det finns snälla barn och vi vuxna uppmuntrar de små liven att gå fram och hämta ett paket hos den röde farbrorn med mask för ansiktet och nog ska väl han väl ha en kram oxå, jag menar han är ju så snäll som kommer och ger barnen paket, klart att han ska ha en kram, det är väl det minsta man kan begära. Men resten av året får du inte ta emot saker från främlingar men krama den stora mannen men mask för ansiktet det går bra. Snacka om dubbelmoral.

Sen all den här maten vi ska trycka i våra stackars magar, här är det dieter och ditten och datten resten av året men när det kommer till julbordet då ska vi äta som om det inte fanns någon morgondag och när vi har ätit så vi ser tredubbelt då ska de tryckas i lite gröt också för nåde den som vaknar hungrig på juldagen.
Men visst är det mysigt med jul ändå, maten är ju verkligen fantastisk, gammal rutten fisk och köttbullar, festmat utan dess like vill jag lova. För att inte tala om julgodiset, nersmällt fett och lite kakao och sen har vi supersega kolor som drar med sig plomberna i tänderna så halva släkten får gå till tandläkaren i mellandagarna, undra om de också har mellandagsrea?

Men julen är ganska trevlig ändå, vi börjar redan den förste december att räkna ner till den mest fantastiska dag som finns på året. Men en sak som jag inte riktigt begriper det är varför alla andra kräver presenter av mig den här dagen, jag går ju inte och kräver er på presenter när ni fyller år gör jag det kanske? Orättvist är vad det är.

Men nu känner jag hur julstämningen smyger sig på och det är bäst att jag sätter igång med julstöket ordentligt så att det blir så där härligt på julafton. Fast å andra sidan hinner jag inte färdigt till denna julen så kommer det ju fler, bra va?!

Stressa inte ihjäl er i jul! God Jul mina vänner, lite förtidigt jag vet!

1 kommentar:

  1. Hi hi själv är det ingen stress inför jul och den där lönnfete har inte varit hos oss på länge (kanske var vi oregeliga sist ;) )
    Men visst är det dubbelmoral att en person i tomtemask ska vara okej att följa med ?!

    Sv det finns nog tillräckligt med proffs pysslare och hobbypysslare som jag, så sådant behöver du inte tänka på :)
    Kram !

    SvaraRadera