tisdag 19 juni 2012

Dagisdebatten

Jag brukar inte bry mig om någon säger dagis eller förskola så länge mina barn (både biologiska och jobbebarn) säger förskola är jag nöjd och glad, sakta förändrar vi världen och det gör vi genom våra barn!
Och än så länge är jag nöjd Det heter inte dagis!


Men idag blossade debatten åter upp på fejjan av alla ställen och idag höll jag inte tyst, dock orkade jag inte utveckla mina tankar närmare där utan väljer att göra det här. (Ja min yrkesroll kommer att lysa igenom i detta inlägget men det är oxå en del av vem jag är och idag var den lätt att hitta, andra dagar ligger den väl nerbäddad i min mammadvala).

För en del tycker inte att det spelar någon roll om man säger dagis eller förskola och ska jag vara helt ärlig så tyckte inte jag heller att det spelade någon roll innan jag började arbeta som just förskollärare. Jag har läst 3½år för att få kalla mig förskollärare, det är ganska många år som jag har lagt ner för att kunna arbeta på en förskola. Jag har inga problem med att bli kallad för fröken men någon dagisfröken det är jag baskemig inte!

En förskola har en läroplan att följa precis som skolan har, det är ju FÖR-skola, vi har mål att sträva emot och varje år så sitter man och går igenom hur man har lyckats i sitt arbete för att nå upp till målen. Ordet förskola tycker jag är viktigt för det lyfter fram att det inte längre handlar om barnpassning och barnförvaring som det kan ha varit tidigare, det fanns så klart många dagis som arbetade med pedagogisk verksamhet innan lpfö98 kom men nu måste alla arbeta aktivt med pedagogiska frågor och se till att alla barn har sina mål att sträva emot. Man behöver naturligtvis inte uppnå målen men man ska sträva emot att göra det. Nu finns det utvecklingssamtal och man skriver individuella utvecklingsplaner för varje barn (det skulle jag kunna ägna ett helt inlägg åt bara de så jag lämnar det ämnet för stunden, ville bara tala om att de finns). Sen är det upp till pedagogerna på varje förskola att anpassa verksamheten efter den barngruppen man har, det är lättare sagt än gjort kan jag tala om men ändå en stor charm med arbetet eftersom den ena dagen sällan är den andra lik. Att få trygga barn som tycker om sig själva och är nöjda med vad de kan prestera tycker jag är en av förskolans främsta uppgifter.

Nu tror jag att jag har fått fram det jag tycker är viktigt om varför man inte ska säga dagis och nej det är inte lättare för ett barn att lära sig säga dagis istället för förskola, däremot är det svårt för föräldrarna att lära om!
Nästa gång den här sidan visar sig hos mig kanske jag lägger mig i hen-debatten oxå, där har jag åsikter må ni tro ;)

Nattinatti!

2 kommentarer:

  1. Håller fullständigt med dig Sara! Försöker få Tuva att säga förskola också men det är svårt att få dem till det då hela släkten och även pedagogerna (!?) säger dagis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer nog ett inlägg till snart om det här, jag kan inte koppla bort din kommentar ur huvet. Tack gumman!

      Radera